28 Mayıs 2012 Pazartesi

“Kent Duvarlarının Yarım Yüzyılı: Burhan Doğançay Retrospektifi”

Çağdaş Türk sanatının önde gelen isimlerinden Burhan Doğançay’ın 50 yıllık çalışmalarından oluşan “Kent Duvarlarının Yarım Yüzyılı: Burhan Doğançay Retrospektifi” sergi, 23 Mayıs’ta İstanbul Modern’de açıldı.



 


“Kent Duvarlarının Yarım Yüzyılı: Burhan Doğançay Retrospektifi” sergisinin, Burhan Doğançay’ın 14 ayrı dönemini ve dünyanın önde gelen müzelerinin koleksiyonlarında bulunan çalışmalarını sanatseverlerle buluşturacak.
“Duvarlar toplumun aynasıdır” diyen  ve bir kent gezgini olarak yarım yüzyıldır dünyanın farklı şehirlerindeki duvarların izini süren Doğançay, 1960′lardan bugüne duvarlar aracılığıyla modern ve çağdaş kent kültürünün toplumsal, kültürel ve politik dönüşümünü araştırıyor.
Eğitim yıllarından bu yana seyahat ettiği 114 ülkedeki duvarların kaydını tutan, kent duvarlarını tuval yüzeyinde yeniden yaratan Doğançay’ın son 50 yıllık çalışmaları bu sergide bir araya geldi.
Kent duvarları tekrarlanan bir tema olmasına rağmen, bunların yorumlandıkları üsluplar çok çeşitlidir. Ağırlıklı olarak ‘kolaj’ ve biraz da ‘fümaj’ çalışan Doğançay çeşitli dizilerinde kapılara, renklere, graffiti çeşitlerine veya eserlerine dahil ettiği objelere göre duvarları yeniden üretir.