9 Mart 2012 Cuma

Rembrandt kimdir?

Rembrandt Harmenszoon van Rijn (1606 – 1669), Hollanda'nın ticaret, bilim ve sanatta büyük atılımlar yaptığı Altin Çağ'da yaşamış Leidenli ressam ve baskı ustasıdır.
'Işığın Ressamı' lakabıyla tanınan Rembrandt,başarıyı yaptığı çeşitli portrelerle yakalamıştır.
Ortagi ve aracısı olan Hendrick van Uylenburch'ın bir akrabası olan Saskia van Uylenburch ile evlenen Rembrandt, bir değirmencinin oğlu olarak, bu evlilikle toplumsal statüsünde belirgin bir yükselme elde eder. Ilk üç çocukları, dogumdan kısa süre sonra ölen çiftin,.4. erkek cocukları Titus yaşar, fakat doğumda çektiği zorluklar yüzünden Saskia kısa bir süre sonra hayatını kaybeder.

Rembrandt, Saskia ile Kendi Portresi,1636


Saskia'nın ölümünden sonra dokuz aylık Titus ile başbaşa kalan Rembrandt, Geertje Dircx'u Titus'a bakmak icin işe alır. Dul bir kadın olan Geertje, Rembrandt ile aşk yaşamaya başlar ve ilişkileri Rembrandt'ın Hendrickje Stoffels ile yaşadığı ilişkinin ortaya çıkmasından sonra kötü bir şekilde sonra erer. Hendrickje Stoffels ile olan ilişkiden bir kız cocukları olur. 
Eskisi kadar tablo satmadığı icin ve harcamalarını da kısmadığı icin 1956 yılında iflas eden Rembrandt sahip olduğu eserleri ve evini satmak zorunda kalır.
Hendrickje ve Titus bir iş kurmuş, Rembrandt'ı da borçlarından kurtarmak icin işe almışlardır. 1963 yılında Hendrickje, 1968 yılında Titus'un hayatlarını kaybetmelerinin ardından Rembrandt da 1969'da 63 yaşında hayatını kaybetmiştir. Mezarının nerede olduğu bilinmemektedir.


Ünlü Eserleri:

De Nachtwacht (The Night Watch)
1642, tuval üzerine yağlıboya, 359 x 438 cm., Rijksmuseum, Amsterdam, Hollanda

Dünyadaki en ünlü eserlerden biri olan ve Rembrandt'ın başyapıtı sayılan "Gece Nöbeti" grup portresine güzel bir örnektir. Orjinal adı 'The Company of Frans Banning Cocq and Willem van Ruytenburch' olan eser 1642 yılında, Hollanda Altın Çağı'nın zirvesinde tamamlanmıştır.
Günışığı ve gölge ustası Rembrandt bu resimde 3 kişiyi vurgulamıştır; Yüzbaşı Banning Cocq (kırmızı kuşaklı siyah elbiseli),teğmen Willem van Ruytenhurch (beyaz bir kuşaklı sarı elbiseli) ve sol arka plandaki küçük kız. Onların arkasında da Jan Visscher Cornelissen birliğin sancağını taşıyor.
Resimde küçük kızın kemerindeki ölü tavuk yenilmiş düşman anlamına geliyor ve sarı renk genellikle zaferle ilişkilendiriliyor.
Resim 1715 yılında Belediye Binası'na sığması için tüm kenarlarından kesilmiştir. Oluşan kir ve vernik katmanları sonucunda gece vaktinde geçtiği düşünülmüş, ancak restore edilmesiyle gündüz sahnesi olduğu ortaya çıkmıştır. 1940 yılında vernikler temizlenmiştir.

The Anatomy Lesson of Dr. Nicolaes Tulp

"Dr. Nicolaes Tulp'un Anatomi Dersi" Rembrandt'ın ilk grup portresidir ve Amsterdam'daki ilk önemli siparişlerinden biridir.
Cerrahlar Loncası üyelerinin bir anatomi incelemesi için toplandığı bir konferansı tasvir eden resimde, Dr. Tulp yanındakilerle birlikte kadavrayı incelemektedir. Kadavra, bir önceki gün silahlı soygun sırasında yakalanıp boğularak idam edilen Aris Kindt adındaki bir suçluya ait. Ayrıca tabloda dersi dinleyenler arasında sırf tabloda yer almak için para ödemiş zengin işadamları da bulunmaktadır.
Figürlerden birinin elindeki kağıtta orada bulunanların adı, duvardaki  belge üzerinde resmin yapılış tarihi olan 1632 rakamları ve Rembrandt'ın imzası bulunmaktadır.

Danaë
Yunan mitolojisinde Danaë, Argos kralı Acrisius'un ve Eurydice'nin kızıdır. Zeus'la ilişkisinden Perseus doğmuştur.
Erkek varislerin eksikliği yüzünden hayal kırıklığına uğrayan Acrisius, Danaë'yi bir bronz kaleye hapseder. Zeus, altın yağmur olarak camdan girer ve Danaë'yi hamile bırakır.
Bu resimde Danae Zeus'u karşılarken görülmektedir.
Danae için, ilk başta ressamın eşi Saskia van Uylenburgh modellik yapmıştır. Rembrandt daha sonra, Danae'nin yüzünü değiştirerek metresi Geertje Dircx'in yüzüne yer vermiştir.
Bu tablo 1985 yılında akli dengesi bozuk biri tarafından saldırıya uğramıştır. Üzerine asit dökülen ve bıcaklanan eserin restorasyonu 12 sene sürmüştür.