4 Mayıs 2012 Cuma

Angelina Tearoom & Musée d'Orsay


Avusturya şekerci Antoine Rumpelmayer'ın 1903 yılında kurduğu bu çay ocağı, yüzyılı aşkın süredir Parislilere hizmet vermekte.
Sabah kahvaltımızı bu huzur dolu romantik yerde yapmaya karar veriyoruz.
Saat14:00'e kadar brunch mevcut. ( http://www.angelina-paris.fr/en/#/breakfast/ )
Iki kişi ortaya bir menu soyluyoruz, oldukça doyurucu.Tabi ki yanında `croissant`. Kendimizi sımartmak icin de birer kadeh şampanya.
Enfes!




Rue de Rivoli'de yol boyunca kitapçılar ve hediyelik eşya alınabilecek yerler bulunuyor. Yolun karşı tarafındaki park biraz keyif yapmak icin cok ideal.

Musée d'Orsay:
Muhteşem bir kahvaltıdan ve biraz alışverişten sonra sanat havası almak icin soluğu d'Orsay müzesinde alıyoruz. Müze kartlarımızda bir sıkıntı yaşadığımız icin 1,5 saat sırada bekledikten sonra anca giriş yapabiliyoruz.





Degas'ın süreli sergisini geziyoruz önce.

Degas and the Nude: (13 Mart - 1 Temmuz 2012)

Edgar Degas ( 1834 – 1917) Fransız ressam, heykeltıraş ve çizer. İzlenimcilik akımının kurucularından biri kabul edilse de ressam bu terimi reddedip gerçekçi olarak tanınmayı tercih ettiğini açıklamıştır.Tekniği başarılı bir ressam olan Degas, daha çok dans temalı resimleri ile tanındı. Eserlerinin satışından kazandığı paralarla finansal durumunu düzelttikten sonra, saygı duyduğu ressamların resimlerini tutkuyla toplamaya başladı. Bu ressamlar arasında eski ustalardan El Greco ve çağdaşlardan Manet, Camille Pissarro, Paul Cézanne, Paul Gauguin ve Van Gogh yer alıyordu. Üç ressamı ise idolleştirmişti: Ingres, Delacroix, ve Honoré Daumier. Bu ressamların eserleri koleksiyonun önemli parçalarıydı.(http://tr.wikipedia.org/wiki/Degas)






D'Orsay'da görülmesi gerekenler:
Monet:

Claude Monet, (1840 – 1926), Fransız empresyonist (izlenimci) ressam. Oscar-Claude Monet veya Claude Oscar Monet olarak da bilinir. İzlenimcilik terimi, Monet'nin İzlenim: Gün Doğumu adlı resminden gelmektedir. İzlenimcilik, modern resim sanatındaki ilk büyük devrimci harekettir. Monet, resimlerinde fırça darbeleriyle oluşturduğu değişik renklerde noktalarla istediği izlenimi uyandıracak renk ve ışık etkisini yaratmayı başarmıştır.

Wild Poppies:

Courbet:

Jean Désiré Gustave Courbet (1819 – 1877), Fransız ressam. On dokuzuncu yüzyılda Fransa'yı gerçekçilik akımıyla tanıştırdı.
Courbet, gerçekçilik akımının yaratıcısı ve terimi literatüre kazandıran ressam olarak ün kazandı. Bir sanatçı olarak doğa manzaraları, deniz manzaraları ve mecazi kompozisyonlarla ilgilendi. Ayrıca, sosyal konuları işledi, fakirlerin zorlu çalışma şartlarına dikkat çekti. Eserleri ne romantizm ne de neoklasizm akımının içinde yer aldı. Courbet, gerçekçi bir ressamın görevinin sosyal aykırılıkları ve dengesizlikleri ortadan kaldırarak doğruyu açığa çıkarmak olduğuna inandı.
http://tr.wikipedia.org/wiki/Gustave_Courbet

Burial at Ornans:



The Origin of the World:




Renoir:
Pierre Auguste Renoir (1841 - 1919), Fransız ressam.
Renoir, sanat hayatının daha ilk yıllarında Manet'nin üslubunu beğenmiş; bunu, Courbet'nin plastik ifade tarzı ve Delacroix’nın renk dünyası ile birleştirmiştir. Ne var ki hiçbir sanatçıya ve üsluba körü körüne bağlanmamıştır.

Dance At Le Moulin De La Galette:

Girls at the Piano:


Van Gogh:
Resim çekmek yasak olmasına rağmen bir kaç Van Gogh dayanamayark çektim :)
Self Portrait:


The Church at Auvers-sur-Oise:
En sevdiğim resimlerinden biri...



Paul Gauguin, Arearea (Joyousness);

Eugène Henri Paul Gauguin (1848-1903), Fransız ressam.
Empresyonizm Gauguin’e istediklerini veremez olmuştur bundan dolayı Afrika ve Asya sanatı kendisine daha mistik ve çekici gelir özellikle de Japon kültürü. Folklorik sanat ve Japon sanatının etkisi altına girer.
http://tr.wikipedia.org/wiki/Gauguin
Bu resimde de onun renkli yönünü anlayabiliyoruz.



Toulouse-Lautrec:

En en en çok sevdiğim ressam karşımda!!!

Ikinci sınıf olarak görülmekte olan afişin bir sanat olarak değer kazanmasını sağlamış sanatçıdır. Köklü bir Fransız aileye mensup olmasına rağmen yaşamını aristokratların arasında değil, aristokratların hor gördüğü kenar mahallelerdeki eğlence hayatının içinde yaşadı. Özellikle Moulin Rouge pavyonunu anlatan resimleriyle büyük üne kavuştu. 35 yaşında hayatını kaybeden ressam, çok kısa ömründe çok fazla sayıda eser üretti ve Van Gogh gibi ressamlarla birlikte Art izlenimcilik akımının en tanınmış ressamlarından birisi oldu.
http://tr.wikipedia.org/wiki/Henri_de_Toulouse-Lautrec

In Bed:


Washing:


Cézanne:

Paul Cézanne ( 1839 - 1906), Fransız post-empresyonist ressam ve gezgin. Modern sanatın gelişmesine yaptığı katkılar ve etkisi nedeniyle çoğu zaman modern sanatın babası olarak anılmıştır. Empresyonizm ile kübizm arasında bir köprü oluşturmuştur.

Woman with a Coffee Pot:



Card Players:



Manet:

Édouard Manet (1832 – 1883), Fransız ressam. Ondokuzuncu yüzyılda modern hayatı konu alan resimler yapmaya başlamış ilk ressamlardandır. Manet, gerçekçilik akımından izlenimciliğe geçişte önemli bir rol oynadı.  Sanatçının en önemli erken dönem çalışmalarından biri de Kırda Öğle Yemeği idi.

Le Déjeuner Sur L'Herbe:



Ve Heykeller:
Jean-Baptiste Carpeaux,The World bearing the Celestial Globe:

Bunu çekerken görevlilerin uyarısına maruz kaldım :)



Rodin:
François-Auguste Rodin, (1840-1917) Fransız heykeltıraş.

The Age of Bronze:


Count Ugolino della Gherardesca:
(Rodin's Ugolino)