23 Mayıs 2012 Çarşamba

Batılının Fırçasından Ege'nin Bu Yakası - Arkas Sanat Merkezi



Ilk sergisi “Arkas Koleksiyonu’nda Post-Empresyonizm” ile 12.000’i aşkın ziyaretçiyi ağırlayan Arkas Sanat Merkezi'nin ikinci sergisi; 150 yıllık zaman dilimini kapsayan ve Batılı ressamların Doğu'yu yorumladığı eserlerden oluşan “Batılının Fırçasından Ege’nin Bu Yakası” 16 Nisan Cumartesi günü ziyarete açılmıştır.
Oryantalizm Batı dünyasının Doğu'ya merakı, bilinmeyeni keşfetme arzusu ve zaman zaman hayranlık duygusuyla sanatçıların tuallerine aktarılmıştır.
19. yüzyıldan itibaren ulaşım araçlarının her geçen gün biraz daha gelişmesi ile başlayan süreçte, bir zamanlar Avrupa dışına çıkamayan batılı sanatçılar egzotik doğuyu keşfetmek üzere, kara ve deniz yolu ile, Doğu'nun Osmanlı topraklarına daha sık gelerek burda çalışma imkanı buldular ve Doğu'nun keşfedilmemiş güzelliklerini ve insanlarını tuvale aktardılar.

Boğaz, mesire yerleri, harem, odalık, gündelik yaşam ve kent görüntülerinin yer aldığı sergide, Zonaro, De Mango, Preziosi, Brest, Ziem, Curtovich, Warnia-Zarzecki, Boulanger, Rudolf Ernst gibi toplam 52 oryantalist sanatçının 109 eseri bulunuyor.



Benim favorim Robert Gavin'in 'Arzuhalci' adlı tablosu;


Rudolf Ernst'in 'Haremde Cariye' adlı tablosu;


Ferdinand Max Bredt, Yaslanan Odalık;



İtalyan asıllı saray ressamı Fausto Zonaro'nun 6 başyapıtından biri sayılan 'Bayram' isimli tablosu, ilk kez Arkas Sanat Merkezi'nde sergileniyor.

Serginin afisinde de kullanılan, Henri Guillaume Schlesinger'in 'Çubuk İçen Türk Kadını' tablosu;

Sergi pazar gunleri haric, haftanın her gunu 10:00-18:00 arası ziyaret edilebilir.
Şiddetle tavsiye ederim!


ERGE BASAK UNSAL