15 Şubat 2012 Çarşamba

Alberto Korda - Cuban Photographer -

Alberto Díaz Gutiérrez, daha çok Alberto Korda olarak tanınır. 1928 yılında, Ernesto Che Guevera ile aynı yılda doğmustur.
Kübalı fotoğrafçı, Fidel Castro'nun kişisel fotoğrafçılığını yaparken çektiği ve zamanla bir simge halini alan Che fotosu ile bilinir.


Korda'nın Küba gazetesi Revolución için 1960'da cektiği bu fotoğraf, 7 sene sonra Italyan kominist yayncı Giangiacomo Feltrinelli sayesinde dünyanın en yaygın sosyal ve kültürel ikonu haline gelmiştir.Giangiacomo, Guevara`nın ölümünden sonra İtalyan Bolivya Günlüğü`nün haklarını alıp yayımlarken bu pozu da büyük bir poster halinde bastı. Böylece bu fotoğraf dünyaca tanınır hale geldi.  Ölümünden bir yıl önce 2001’de, che’nin portresini Smirnoff votkalarının reklam kampanyalarında izinsiz kullanan Ingiliz reklam şirketine karşı açtığı davayı kazandı. Korda, aldığı  tazminatı, Küba Sağlık Sistemi`ne bağışladı.
2001 yılında Paris`te kalp krizi geçirerek hayatını kaybetti.

Korda's advice to aspiring young photographers: "Forget the camera, forget the lens, forget all of that. With any four-dollar camera, you can capture the best picture." He believed in the passion behind the photographer, not the camera that the photographer had.

Cektiği bazi fotograflar;



"In a letter to his parents, Che Guevara wrote: 'A Cuban leader invited me to join his movement, a movement that sought the armed liberation of his country. Of course, I accepted..."
-Cuba By Korda




"One day, President Eisenhower made the front page of the New York Times after scoring a hole-in-one during a golf match. In jest, Fidel asked Che to teach him how to play. Che knew how to play golf from his childhood in Argentina. Fidel asked me along to take some photos..."
- Cuba By Korda

a Cuban man sitting on a lamp post in a sea of people listening to a Castro speech. 
-Cuba By Korda 
"'Except when he is reading, Fidel can't last five minutes without talking to someone. He doesn't know how to do nothing, to remain by himself and rest.' It's not me who says this, it's his own brother Raúl..." - Cuba By Korda